De Nederlandse industrie moet in de toekomst voor een groot deel op waterstof gaan draaien. Daarbij heeft het kabinet ook plannen om waterstof te gebruiken als energiedrager voor de opslag van duurzaam opgewekte stroom. Nedstack, een fabrikant van industriële brandstofcellen, ziet ook kansen voor de energie-intensieve datacentermarkt. Tijdens het IT Infra event, dit jaar in een online editie, zal Roel van de Pas van Nedstack meer inzicht geven in mogelijke waterstoftoepassingen voor rekencentra.
Door: Dimitri Reijerman
Nedstack is in 1999 ontstaan als een spin-off vanuit AkzoNobel, vertelt Van de Pas: “Zij waren in de jaren tachtig al geïnteresseerd in brandstofcellen omdat AkzoNobel heel veel waterstof als bijproduct produceert bij hun chloorproductie. Maar ook de composieten, polymeren en de katalysatoren pasten heel goed bij de Akzo Chemical divisie. Eind jaren tachtig zijn zij begonnen met de ontwikkeling van Nederlandse brandstofceltechnologie, samen met ECN, wat destijds nog een autonoom onderzoeksinstituut was. Dit onderdeel is later autonoom verder gegaan als Nedstack.”
Hij vervolgt: “Inmiddels maakt Nedstack eigen brandstofcelsystemen op basis van industriële componenten. Deze zijn zwaarder, efficiënter en gaan langer mee qua levensduur. Tot voor kort was de markt beperkt tot daar waar al waterstof aanwezig was.”
Door de energietransitie en de wens tot minder CO2-uitstoot is dit beeld gekanteld en ontstaan er voor bedrijven als Nedstack nieuwe kansen, zegt Van de Pas: “Door renewables is het energielandschap enorm aan het veranderen. Er komen ook surplus-renewables waarbij op bepaalde momenten van de dag een overmaat aan energie ontstaat. Hierdoor komt er straks op veel meer plekken waterstof beschikbaar. Zo wordt het aantrekkelijk om waterstof als energiebuffer toe te passen. En dat maakt het toepassen van brandstofcelsystemen in andere markten attractief.”
Handel in stroom met waterstof
Van de Pas heeft een concreet voorbeeld: “Wij zijn in Australië bezig met het realiseren van een energiecentrale die niks anders doet dan op momenten dat stroom bijna niets kost waterstof te realiseren en op momenten dat de stroomprijs hoog is weer elektriciteit terug te leveren. Dat is mogelijk omdat in Australië de verschillen tussen de lage en de hoge stroomprijzen heel groot zijn.”
Ook datacenters zijn nauw betrokken bij de evolutie van ons energiesysteem naar duurzame oplossingen. Van de Pas: “Datacentra zijn aan de vraagzijde onderdeel van de verandering. Zo ontstaan er nieuwe combinaties van vraag en aanbod naar energie. En er bestaan al mogelijkheden voor het combineren van waterstof met datacentra. Denk aan back-up-power. Dat kun je ook op nul-emissies leveren met brandstofcellen.”
Waterstof en de datacentermarkt
Nedstack levert momenteel nog geen brandstofcellen aan de datacentermarkt. Volgens Van de Pas moeten veel rekencentra zelf ook nog de overstap maken naar dergelijke groene concepten. “De implementatie gaat parallel lopen met de implementatie van waterstof met ons energiesysteem”, zegt hij. “Datacenters kunnen uiteindelijk zelfvoorzienend en energiepositief worden. Als je ziet hoeveel oppervlak datacenters bestrijken en hoeveel renewables ze kunnen opwekken, en op dat moment niet kunnen gebruiken, dan zit er veel potentie in zowel het leveren van warmte als elektriciteit vanuit datacenters.”
Toch zijn er richting de toekomst nog wel de nodige technische uitdagingen om waterstof in datacentra toe te passen, bijvoorbeeld voor het langdurig opslaan van waterstof. Van de Pas: “Waterstof heel lang opslaan onder druk voor de paar uur per jaar die een back-up-systeem moet draaien is bijna niet te doen. Het is niet economisch en brengt veiligheidsvraagstukken met zich mee. Een van de oplossingen daarvoor is het toepassen van verschillende waterstofdragers.”
Over de mogelijkheden en het toepassen van verschillende waterstofdragers zal Roel van de Pas samen met Max Aerts van DENS tijdens de webinar op 12 november meer vertellen. Wilt u deze webinar kosteloos bijwonen? Schrijf u in voor het online IT Infra Event.