Kiwa Dare over het testen en meten van de elektronische papegaai
De beursgadget van de WoTS slaat dinsdag haar vleugels uit. Van 27 tot en met 30 september kunt u de elektronische papegaai zelf in elkaar zetten in de Jaarbeurs Utrecht. De gadget is gemaakt en geproduceerd door enthousiaste WoTS-exposanten. In een interviewserie komt het hele team achter de parrot aan bod. In dit artikel vertelt Gijs Nobel van Kiwa Dare hoe zijn bedrijf test of de gadget aan alle EMC-richtlijnen voldoet.
Wilt u in aanmerking komen voor de gadget? Meld u dan nu aan voor gratis beursbezoek
Nobel is teamleider EMC en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor alle EMC-onderzoeken die Kiwa Dare uitvoert voor klanten. Hij vertelt hoe het testen van de WoTS-gadget is verlopen. Nobel: “Bij het testen van de gadget kijken we specifiek naar de elektromagnetische comptabiliteit (EMC), volgens de Europese richtlijnen. Dit houdt in dat wij onderzoeken of een apparaat niet teveel storing veroorzaakt en of deze bestand is tegen storingsinvloeden in zijn directe omgeving.”
“De test voor de WoTS-gadget was een vreemde eend in de bijt, omdat we normaliter alleen commerciële onderzoeken uitvoeren,” vervolgt Nobel. “We onderzoeken producten die bijvoorbeeld in Europa op de markt komen. Welke producten dat zijn, kan ik vanwege geheimhoudingsplicht niet vertellen. Het loopt uiteen van industriële producten tot apparaten voor ziekenhuizen en de automotive sector.”
Strenge EMC-eisen
“Bij het EMC-onderzoek kijken we hoe appraten op elkaar reageren. Elk apparaat, hoe klein ook, moet bestand zijn tegen de signalen van andere apparaten zonder dat er een storing optreedt. Andersom geldt dit ook: het stralingsniveau van de gadget moet binnen een bepaalde range blijven, zodat het andere apparaten niet beïnvloedt. De hoogte van het niveau is op Europees niveau vastgelegd en hangt samen met de doelgroep en de omgeving waarin het apparaat gebruikt wordt,” aldus Nobel. “Voor consumentengoederen zijn de eisen minder streng dan voor bijvoorbeeld apparaten die bestemd zijn voor Defensie of de industriële sector. Hoewel de WoTS-gadget een eenmalige productie is, moet het toch voldoen aan de EMC-regelgeving. Anders mag het niet worden uitgereikt op de beurs.”
Nobel legt uit hoe het testen van de gadget in zijn werk gaat. “Het onderzoek vindt plaats in onze anechoische meetkamer. Dat is als het ware een grote metalen doos van acht bij elf meter met straling-absorberende materialen op de muren (absorbers). Dit geheel zorgt ervoor dat er geen straling in en uit de kamer kan komen. We willen alleen testen en meten wat de gadget uitstraalt of ontvangt, zonder beïnvloeding van buitenaf.”
Statische ontladingen
“Er zijn allerlei onderzoekjes die volgens de EMC-normen gedaan moeten worden. Een van de testen is bijvoorbeeld statische ontladingen (ESD). Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je met koud, droog weer iets beetpakt en opeens een schok ervaart. Als je een apparaat daar niet tegen beschermt, gaat het kapot. Met een ESD-generator laten we op de meest gevoelige plekken statische ontladingen van enkele duizenden volts los en beoordelen of dit de werking van de gadget niet beïnvloedt.”
Hoogfrequent straling
“Vervolgens wordt getest hoe de gadget reageert op de straling van andere apparaten in de ruimte. Het apparaatje staat in de testkamer op een draaischijf die zo groot is dat er een auto op past. De parrot wordt gebruikt in een omgeving waarin allerlei elektronica aanwezig is. Een gemiddeld huishouden heeft circa negentig apparaten in huis. Al deze apparaten zenden in meer of mindere mate stoorsignalen uit en die mogen de werking van de gadget niet beïnvloeden. We simuleren deze stoorsignalen door met een antenne deze hoogfrequent-signalen uit te zenden richting de papegaai. Deze moet onder deze omstandigheden gewoon blijven functioneren.”
“Elk elektronisch apparaat, en dus ook de gadget, straalt hoogfrequent signalen uit (radiated emission). In deze testfase onderzoeken we of de emissie van de parrot binnen de toegestane grenzen blijft. De testen op de gadget nemen een dag in beslag. Dit is normaal voor consumentenapparaten. Bij producten die voor de industrie bestemd zijn, kan dit oplopen tot wel een week. In sommige gevallen duurt het testen en meten zelfs meerdere weken, bijvoorbeeld bij voertuigonderdelen,” sluit Nobel af.
Kiwa Dare voert alle testen uit in het eigen laboratorium in Woerden. Het testen van de gadget verliep soepel. Nobel: “De parrot is maar één keer getest omdat alle waarden aan de EMC-eisen bleken te voldoen. Complimenten dus voor de ontwerpers van de gadget en het hele gadgetteam!”
Wilt u de parrot met eigen ogen bewonderen? Meld u dan gratis aan voor een beursbezoek.
Naam
Gijs Nobel
Organisatie
Kiwa Dare Services
Functie parrotproject
EMC-test uitvoeren
Functieomschrijving
Teamleider EMC