De beursgadget van World of Technology & Science 2022 is de ‘WoTS parrot’. Deze elektronische papegaai neemt stemmen op en speelt deze vervolgens vervormd af. Achter de totstandkoming van deze gadget zit een heel team. In een interviewserie komt de ploeg achter de elektronische papegaai aan bod. Vice President Würth Elektronik eiSos Groep Niels Braams van Würth Elektronik Nederland B.V. (standnr. 9A040) legt uit hoe de componenten gekozen werden.
Er is lang nagedacht over de gadget. “In 2019 werd er al over gesproken voor de E&A-beurs, dé vakbeurs voor industriële elektronica in Nederland, maar de coronacrisis gooide roet in het eten”, zegt Braams. “Uiteindelijk besloten de leden van de beurscommissie om de gadget te presenteren tijdens WoTS 2022. Het idee van de papegaai kwam als beste uit de bus. Mijn Belgische collega zocht direct contact met Dekimo. Deze partij staat aan de basis van de ontwikkeling van de parrot. We hebben hen aangemoedigd van onze voorraad componenten gebruik te maken.”
In totaal heeft Würth Elektronik circa zeven componenten geleverd die in de gadget verwerkt zijn. “We hebben een filtercomponent in de vorm van de WCAP-CSGP General Purpose MLCC geleverd en een Mini Slide Switch schakelaar en een Quartz Crystal die het kloksignaal op de PCB genereert”, verduidelijkt Braams. “Ook de ESD-bescherming in de vorm van de TVS Diode Array komt van ons. De MagI³C Power Module Variable Step Down MicroModule regelt de nodige spanningen en stromen voor de parrot. De SMT Full-color Reverse mount Waterclear LED dient als het oog van de gadget. Voor de controle LED is gekozen voor de SMT Mono-color Side view Waterclear LED.”
Sponsoren
De selectie van deze componenten was een intensief proces, legt Braams uit: “Het doel was om FHI niet voor de kosten op te laten draaien en hen het inkoopproces te besparen. Wij als componentenfabrikant hebben samen met de exposanten gekeken hoe we de gadget betaalbaar konden houden. Door sponsoren te zoeken, zijn we erin geslaagd om componenten voor de parrot bij elkaar te krijgen.”
In samenwerking met Dekimo zijn componenten gekozen die voorradig en snel leverbaar zijn. “We hebben alle specificaties doornomen. Aan de hand daarvan hebben we de maakbaarheid van de parrot vastgesteld. Alle componenten die wij leveren, zijn op korte termijn beschikbaar. Het vinden van deze onderdelen was eenvoudig, omdat wij over een live database beschikken. We hebben direct inzicht in onze voorraad en kunnen garanderen dat we de gewenste componenten hebben”, stelt hij.
Componentenschaarste
De keuze voor componenten is een belangrijke klus. Er is namelijk sprake van materiaal- en componentenschaarste in de branche industriële elektronica. “Schaarste is een groot probleem. Deze thematiek hebben we serieus genomen en uitgebreid met Dekimo besproken. Zodra er besloten werd voor een bepaald component te kiezen, reserveerden we deze direct.”
Eenmaal gereserveerd werden deze onderdelen geblokkeerd en daardoor niet meer beschikbaar voor klanten. Sommige componenten waren lastig leverbaar en de levertijd varieerde ten tijde van het ontwerp van zestien tot twintig weken en soms wel een jaar. “Het is dus essentieel dat je de juiste producten selecteert”, besluit Braams.
Naam
Niels Braams
Organisatie
Würth Elektronik Nederland B.V.
Functie parrotproject
Componenten levering en selectie
Functieomschrijving
Vice President Würth Elektronik eiSos Groep