Gezonde microben maken al lange tijd deel uit van menselijke voeding. De laatste decennia zijn tal van specifieke probiotische stammen op de markt gebracht. Deze behoren voornamelijk tot de groep van melkzuurbacteriën (LAB) en richten zich via de darm op de menselijke gezondheid. Op dit moment worden er nieuwe probiotische soorten ontdekt die hun toepassing vinden in matig onderzochte niche van het menselijk lichaam (huid, mond, etc). Het kweken, verwerken en formuleren van deze bacteriën op productieschaal is erg soort- en stamafhankelijk en vormt daarom een hele reeks uitdagingen. Daarbij speelt kostenreductie van de probiotische productie een steeds belangrijkere rol in het commercialisatieproces. NIZO heeft daarom een probiotische screenings methodiek ontwikkeld waarbij wordt gestart met de identificatie van de juiste food grade media voor het verkrijgen van hoge cel-dichtheden. Om tijd te winnen, wordt er een combinatie van vele verschillende media, oogsttijdstippen en cryoprotectants doorgemeten. Deze screenings-methodiek maakt het mogelijk de beste combinatie van groeimedia, oogsttijdstip en cryoprotectant van maar liefst 11.000 verschillende probiotische poeders door te meten in één enkel experiment.
Martijn Bekker van NIZO
Terug naar seminaroverzicht