Productbeschrijving:
Commercieel op ieder dak waterstof produceren. Daar gaat het project Waterstofpaneel over. Waterstof is de energie van de toekomst: makkelijk en milieuvriendelijk te produceren uit water en na gebruik weer zuiver water producerend, makkelijk op te slaan gedurende lange tijd, makkelijk te transporteren en dit alles met een enorme energiedichtheid.
Waterstofpanelen zijn modules die zonlicht gebruiken om waterstofgas te maken. Ze lijken dus heel sterk op klassieke zonnepanelen, maar in plaats van een elektriciteitskabel komt er een leiding met waterstofgas uit. Net als zonnepanelen, kan je ze op heel veel manieren gebruiken. Je kan ze bijvoorbeeld op het dak van gebouwen leggen.
Het gaat om een samenwerking van Solhyd, KU Leuven en Comate met de steun van Provincie Vlaams-Brabant.
Toegepaste innovaties:
Het waterstofpaneel van Solhyd – ontwikkeld in co-creatie met Comate – vangt vocht uit de lucht en gebruikt energie van de zon om watermoleculen te splitsen in waterstof en zuurstof, dankzij het gebruik van innovatieve materialen. We gebruiken uitsluitend materialen met een lage kost en geen schaarse elementen. Het paneel heeft geen kabel: wel een uitgang waar zuivere groene waterstof uitkomt. Het paneel produceert waterstofgas op lage druk. Dit kan worden opgeslagen onder druk (met een compressor) of vervoerd via pijpleidingen. Het kan worden gebruikt in een breed scala aan toepassingen. Bij het splitsen van water wordt ook zuiver zuurstofgas gevormd. Dit wordt gewoon weer vrijgelaten in de lucht, zonder impact op het leefmilieu.
Green tech award, duurzame features en innovaties:
Onze aarde warmt op en onze grondstoffen raken uitgeput. Het klimaat schreeuwt om duurzame oplossingen. Hoe zorgen we ervoor dat de energie die we verbruiken, hernieuwbaar is, duurzaam, proper en voor iedereen toegankelijk? Dit project kan een antwoord bieden. Betaalbare Groene Waterstof uit Licht en Lucht.
De onderzoekers van de KU Leuven hebben begin dit jaar voor een wereldprimeur gezorgd met hun doorbraak in de ontwikkeling van waterstofpanelen. Hierbij wordt waterdamp in de lucht rechtstreeks omgezet in H2. Met deze toepassing, kan je jouw huis van elektriciteit voorzien en verwarmen. Je kan het opslaan voor de winter en er je auto mee tanken. Beeld je in dat dit ook bij bedrijven geplaatst wordt en dat transportbedrijven hun ganse vloot op zelfopgewekte H2 kunnen laten rijden!